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The additive rule(s) in the NORMA Oficial Mexicana NOM-006-SCFI-2012


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#1 vanguero

vanguero

    Agave Paladin

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Posted 18 April 2015 - 12:00 PM

4.36 Tequila
Bebida alcohólica regional obtenida por destilación de mostos, preparados directa y originalmente del material extraído, en las instalaciones de la fábrica de un Productor Autorizado la cual debe estar ubicada en el territorio comprendido en la Declaración, derivados de las cabezas de Agave de la especie tequilana weber variedad azul, previa o posteriormente hidrolizadas o cocidas, y sometidos a fermentación alcohólica con levaduras, cultivadas o no, siendo susceptibles los mostos de ser enriquecidos y mezclados conjuntamente en la formulación con otros azúcares hasta en una proporción no mayor de 49% de azúcares reductores totales expresados en unidades de masa, en los términos establecidos en la presente norma y en la inteligencia que no están permitidas las mezclas en frío. El Tequila es un líquido que puede tener color, cuando sea madurado, abocado, o añadido de un color específico.
El Tequila puede ser añadido de edulcorantes, colorantes, aromatizantes y/o saborizantes permitidos por la Secretaría de Salud, con objeto de proporcionar o intensificar su color, aroma y/o sabor.
Cuando en la presente norma se haga referencia al término "Tequila", se entiende que aplica a las dos categorías señaladas en el capítulo 5, salvo que exista mención expresa al Tequila "100% de agave".
 
 
6.1.1.1 Cuando a los Tequilas definidos en los incisos 4.36.1, 4.36.2, 4.36.3, 4.36.4 y 4.36.5 se les agregue edulcorantes, colorantes, aromatizantes y/o saborizantes permitidos por la Secretaría de Salud, con objeto de proporcionar o intensificar su color, aroma y/o sabor, pueden tener como máximo 75 g/L deazúcares o azúcares reductores totales de acuerdo a la NMX-V-006-NORMEX y 85 g/L de extracto seco a la NMX-V-017-NORMEX (véase capítulo 3, Referencias). Para lo establecido en este párrafo se debe cumplir con lo dispuesto en el literal c) del inciso 11.1 de la presente NOM.
El uso de cualquiera de los abocantes a que se refiere el punto 4.1 de la presente norma no debe ser mayor del 1% en relación al peso total que tiene el Tequila antes de su envasado. El productor deberá llevar los registros correspondientes de la materia prima empleada.
 
What I want to know is where I can find out the allowed items by Mexico's Secretary of Health is the NMX-V-006-NORMEX and NMX-V-017-NORMEX are a complete mystery..... And another thing we all heard about that no additives in the Blanco relevation last year but doesn't this 6.1.1.1 leave the door open still?

 



#2 Ian Chadwick

Ian Chadwick

    Administrator

  • Admin/Sysop
  • 2,958 posts

Posted 20 August 2015 - 09:15 AM

A translation care of Google:

 

4.36  Tequila
Regional alcoholic beverage obtained by distilling musts, direct and originally of the extracted material prepared in the factory premises of an Authorized Producer which must be located in the territory specified in the Declaration, arising from the heads of the tequilana Agave species weber blue variety, previously or subsequently hydrolyzed or cooked, and subjected to alcoholic fermentation with yeast, cultivated or no, being susceptible musts to be enriched and mixed jointly in the formulation with other sugars until in a proportion no greater than 49% sugar total reducing expressed in units of mass, in the terms established in this standard and intelligence that are not allowed mixtures in cold.Tequila is a liquid that can have color, when it matured, doomed, or addition of a specific color.
Tequila can be added sweeteners, colorings, flavorings and / or flavorings permitted by the Ministry of Health, in order to provide or intensify its color, aroma and / or taste.
Reference to the term "Tequila" is made in this standard, it is understood that applies to the two categories mentioned in Chapter 5, unless there is express reference to Tequila "100% agave".
 
 
6.1.1.1  When the Tequilas defined in paragraphs 4.36.1, 4.36.2, 4.36.3, 4.36.4 and 4.36.5 were added sweeteners, colorings, flavorings and / or permitted by the Health Ministry flavors, with in order to provide or intensify its color, aroma and / or flavor, can be up to 75 g / L deazúcares or total reducing sugars according to the NMX-V-006-NORMEX and 85 g / L of dry matter to the NMX V-017-NORMEX (see Chapter 3 References). For the provisions of this paragraph must comply with the provisions of paragraph c) of Section 11.1 of this NOM.
The use of any of the abocantes to section 4.1 of this standard should not be greater than 1% based on the total weight that the Tequila before packing is concerned. The producer shall keep adequate records of the raw material used.